середа, 18 лютого 2015 р.

Особи з обмеженими можливостями у світі культури та мистецтва 

Андреа Бочеллі
Італійський оперний співак Андреа Бочеллі народився в 1958 році в Ладжатіко в провінції Тоскана. Незважаючи на сліпоту, він став одним з найбільш пам'ятних голосів сучасний опери і поп-музики.
Анндреа Бочеллі виріс на фермі в невеликому селі Ладжатіко. У 6 років почав вчитися грати на фортепіано, а пізніше освоїв флейту і саксофон. Страждаючи недостатнім зором, він став повністю сліпим в 12 років після нещасного випадку. Незважаючи на очевидні музичні таланти, Бочеллі не розглядав музику як свою подальшу кар'єру, поки не закінчив юридичний факультет університету в Пізі, і не отримав звання доктора. Тільки тоді Бочеллі став серйозно займатися своїм голосом зі знаменитим тенором Франко Гореллі, попутно заробляючи гроші на уроки грою на фортепіано в різних групах.
У вільний час Бочеллі віддаляється в затишний куточок і читає "Війну і мир" за допомогою свого комп'ютера з клавіатурою Braille. Він написав автобіографію. Тимчасове заголовок - "Музика тиші"
Успіх більше визначається особистістю Бочеллі, ніж його голосом. Він наділений незвичайною сміливістю: ходить на лижах, займається кінним спортом, і виграв найголовніше бій: незважаючи на сліпоту і несподіваний успіх (це також може бути недоліком), він зумів вести нормальний спосіб життя. Він щасливо одружений, у нього двоє дітей і за ним стоїть міцна сім'я з селянськими традиціями.

Людвіг ван Бетховен - німецький композитор, представник віденської класичної школи. У 1796 році, будучи вже відомим композитором, Бетховен почав втрачати слух: у нього розвинувся тиніт - запалення внутрішнього вуха. До 1802 Бетховен повністю оглух, але саме з цього часу композитор створив свої найвідоміші твори.



Рей Чарльз, знаменитий американський сліпий музикант, автор понад 70 студійних альбомів, один з найвідоміших у світі виконавців музики в стилях соул, джаз і ритм-енд-блюз, 17 разів був нагороджений преміями «Греммі», потрапив у зали слави рок- н-ролу, джазу, кантрі і блюзу, його записи були включені в Бібліотеку Конгресу США. Він осліп ще в дитинстві.



Ірландець Крісті Браун народився з обмеженими можливостями - йому був поставлений діагноз ДЦП. Лікарі визнали його безперспективним - дитина не могла ходити і навіть пересуватися, відставав у розвитку. Але мати не відмовилася від нього, а доглядала за малюком і не залишала надії навчити його ходити, говорити, писати, читати. Її вчинок заслуговує глибокої поваги - сім'я Брауна була дуже бідною, а батько взагалі не сприймав «неповноцінного» сина. Фактично, повноцінно Браун керував тільки лівою ногою. І саме нею він і почав малювати і писати, освоївши спочатку крейда, потім кисть, потім ручку і друкарську машинку. Він не просто навчився читати, говорити і писати, але й став відомим художником і новелістом. Про його життя був знятий фільм «Крісті Браун: Моя ліва нога», сценарій до якого написав сам Браун.





Немає коментарів:

Дописати коментар